واکاوی مؤلفه های امنیت غذایی خانوارهای روستایی شهرستان شیراز

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.

2 استادیار بخش ترویج و آموزش کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

10.30490/rvt.2024.360707.1500

چکیده

تامین بیش از دو سوم مواد غذایی بر عهده جوامع روستایی است که نقش پر اهمیتی را در تأمین امنیت غذایی ایفا میکنند. شواهد نشان میدهد که وضعیت تأمین کنندگان امنیت غذایی در مقایسه با جوامع شهری، در وضعیت نامساعدی قرار دارد. از این رو هدف از پژوهش حاضر واکاوی شاخص های امنیت غذایی در بین خانوارهای روستایی شهرستان شیراز است که در بین 368 خانوار ساکن انجام گرفته است. در این راستا نسبت به انجام مصاحبه حضوری و تکمیل 368 پرسشنامه در سال 1398 اقدام گردید. روایی صوری پرسشنامه توسط اساتید دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز مورد تأیید قرار گرفت و برای تعیین پایایی از مطالعه راهنما استفاده شد. نتایج بررسی وضعیت امنیت غذایی روستاییان شهرستان شیراز نشان می‌دهد، 7/24 درصد افراد مورد مطالعه در شرایط بسیار امن غذایی، 9/21 درصد در شرایط امن غذایی، 5/30 درصد در شرایط متوسط ، 5/13 درصد در شرایط ناامن غذایی و 4/9 درصد در شرایط بسیار ناامن غذایی قرار دارند. بر اساس گزارش فائو و یافته های پژوهش چهار مولفه برای امنیت غذایی در این پژوهش در نظر گرفته شد که به ترتیب بر اساس میانگین مربوط به مولفه های موجود بودن، بهره مندی و دستیابی، دسترسی و پایداری می‌باشد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که بین میزان تحصیلات، تعداد اعضای خانوار، میزان زمین و تعداد دوره‌های آموزشی شرکت شده در 1 سال گذشته رابطه معناداری وجود دارد. بررسی این موضوع میتواند به سیاست گذاران و سایر نهاد ها در جهت بهبود وضعیت خصوصا در جوامع روستایی کمک کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Analyzing the components of food security of rural households in Shiraz city

نویسندگان [English]

  • Z. Haghighi 1
  • R. Namdar 2
1 MS Student of Agricultural Extension and Education, Faculty of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran.
2 Assistant Professor of extension, extension and agricultural education department, Faculty of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran.
چکیده [English]

Providing more than two-thirds of food is the responsibility of rural communities, which play an important role in ensuring food security. Evidence shows that the situation of food security providers is unfavorable compared to urban communities. Therefore, the purpose of this study is to investigate food security indicators among rural households in Shiraz, which has been done among 368 resident households. The data required for this survey research were collected through stratified random sampling method. In this regard, in-person interviews were conducted and 368 questionnaires were completed in 2019. The face validity of the questionnaire was confirmed by faculties of agricultural extension and education of Shiraz University and a pilot study was used to determine the reliability. The results of the food security situation of the villagers of Shiraz show that 24.7% of the subjects in very safe food conditions, 21.9% in safe food conditions, 30.5% in moderate conditions, 13.5% in unsafe conditions food and 9.4% are in very unsafe food conditions. According to the FAO, four components for food security were considered in this study, which is based on the average of the components of availability, access, utilization, stability. The findings also showed that there is a significant relationship between education, number of household members, land and the number of training courses attended. Therefore, food security is an indicator of individual and family health that its study can help policy makers and other institutions to improve the situation, especially in rural communities.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Access
  • Availability
  • Food security
  • Stability
  • Utilization